od admin » pon srp 08, 2011 3:06 am
Obdobný případ převzat ze soukromé korespondence
Dostala jsem §52. Vedoucí mi nevysvětlila, jestli příští mé pochybení, bude následovat výpověď. Údajně můžu tyto vytýkací dopisy dostat tři a pak následuje výpověď. Přesně se jedná o § 52 písmen.g. Můžete mi prosím napsat, jak to je, nevím, jak postupovat. Ještě nikdy jsem nedostala vytýkací dopis. Jelikož nerozumím §, prosím vás o vysvětlení. Měla bych nárok na podporu v nezaměstnanosti? Nikdy jsem na úřadu práce nebyla.
Přeji hezký zbytek dne a předem velice děkuji, za vaši odpověď a radu
--------------------------------
Co se týká možnosti výpovědi podle § 52 písm. g) zákoníku práce, pak podle tohoto ustanovení může dát zaměstnavatel zaměstnanci výpověď tehdy:
g) jsou-li u zaměstnance dány důvody, pro které by s ním zaměstnavatel mohl okamžitě zrušit pracovní poměr, nebo pro závažné porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k zaměstnancem vykonávané práci; pro soustavné méně závažné porušování povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci je možné dát zaměstnanci výpověď, jestliže byl v době posledních 6 měsíců v souvislosti s porušením povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci písemně upozorněn na možnost výpovědi.
Tedy pro Vás to dle Vašeho popisu znamená, že Vám zaměstnavatel předal písemné upozornění na možnost výpovědi z důvodu soustaveného méně závaženého porušování povinností vztahujících se k vykonávané práci. Toto písemné upozornění by mělo být dostatečně podrobné, mělo by z něj být patrno, v čem se zaměstnavatel domnívá, že porušujete své pracovní povinnosti. Pokud se jedná jen o dokument neurčitého obsahu, nemá účinky výzvy, tedy nezaloží pozdější možnost výpověd.
Pokud se výtka zaměstnavatele zakládá na pravdě, je nutné, abyste se pokusila vytýkaných nedostatků vyvarovat, jinak Vám zaměstnavatel v průběhu následujícího půl roku může dát výpověď.
Pokud byste nápravu sjednala, případně se vytýkaných pochybení vůbec nedopouštěla a zaměstnavatel by Vám i přesto výpověď dal, můžete se soudně domáhat určení neplatnosti výpovědi a žádat i náhradu mzdy.Pokud by k tomuto skutečně směřovalo, můžeme Vám právní pomoc s vyřešením formalit
Co se týká podpory v nezaměstnanosti, ta nezaměstnanému nenáleží, pouze pokud s ním byl pracovní poměr ukončen pro porušení pracovních povinností zvlášť hrubým způsobem (které musí navíc zaměstnavatel při případném sporu prokázat), tedy na Váš případ by toto dopadat nemělo.