Ukončení prac. poměru ve zkuš. době se sepsanou kval. dohodo

Potřebujete poradit nebo jste zažili jste zajímavý případ ukončení pracovního poměru? Jakým způsobem se zaměstnavatel snažil vyhnout placení odstupného a jak se zaměstnanec bránil?
Pravidla fóra
Provozovatel nijak neodpovídá za obsah příspěvků jež jsou pouhým vyjádřením názoru anonymních subjektů.

Ukončení prac. poměru ve zkuš. době se sepsanou kval. dohodo

Příspěvekod freeman » stř říj 20, 2010 7:12 am

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat nakolik je následující sepsaná kvalifikační dohoda platná dle zákoníku práce vzhledem k faktu, že den nástupu do práce byl ve smlouvě sjednán na 18.10.2010 a nutné setrvání u zaměstnavatele vzhledem k nákladům na školení je do 18.1.2010 (Zde je chybně sepsané datum i ve smlouvě. Patrně myšleno 18.1.2011), jinak je zaměstnanec povinnen zaplatit náklady spojené se školením. Dle mé selské logiky je toto způsob, jak donutit zaměstnance, aby během zkušební doby nemohl dát výpověď, aniž by platil pokutu v podobě nákladů na školení. Píši protože známý tuto pracovní smlouvu podepsal a chtěl by z práce odejít kvůli špatnému chování ze strany zaměstnavatele. Zároveň bych se chtěl zeptat, zda-li tedy již po 18.12 bude možné dát výpověď ve zkušební době, aby náklady spojené se školením činily již pouze 1/3 celkové částky, tedy 2000 Kč.

Zde přikládám sepsanou kvalifikační dohodu z pracovní smlouvy:

Kvalifikační dohoda
1. Zaměstnanec i Zaměstnavatel mají zájem na zvyšování kvalifikace Zaměstnancem za účelem výkonu sjednané práce, která je v souladu s potřebou zaměstnavatele.

2. Zaměstnanec je povinen prohlubovat si soustavně kvalifikaci k výkonu práce sjednané v této pracovní smlouvě. Zaměstnavatel je oprávněn uložit Zaměstnanci účast na školení a tréninkových programech k prohloubení kvalifikace, a to po celou dobu trvání pracovního poměru dle této smlouvy.

3. Zaměstnavatel se zavazuje umožnit Zaměstnanci zvýšení kvalifikace pro výkon funkce operátora. Zaměstnanec obrdrží osvědčení o absolvování odborné školení (certifikaci)

4. Zaměstnavatel se zavazuje hradit Zaměstnanci mzdu v plně výši dle sjednané pracovní smlouvy i v průběhu odborného školeni. Toto neplatí v případě, že zaměstnanec z důvodu překážek na svojí straně odborné školení úspěšně nedokončí.

5. Zaměstnanec se zavazuje řádně a svědomitě plnit své úkoly související se zaškolováním a přebíráním znalostí a zkušeností.

6. Zaměstnanec se dále zavazuje po ukončení odborného školení setrvat u Zaměstnavatele v pracovním poměru nejméně po dobu tří měsícu (tj. do 18.1.2010)

7. Zaměstnanec se zavazuje, že v případě nesplnění závazku setvrat u Zaměstnavatele v pracovním poměru po dobu uvedenou v odstavci 6. uhradí Zaměstnavateli náklady spojené s odborným školením, která činí v celkové výši maximálně 6000 Kč.

8. Nesplní-li Zaměstnanec svůj závazek pouze z části, povinnost nahradit náklady se upravují na 1/3 nákladů dle odstavce 7. tohoto článku, a to za každý celý měsíc, o který bude délka pracovního poměru kratší, než je minimální doba stanovená v odstavci VI tohoto článku.

9. Zaměstnanec je povinen nahradit Zaměstnavateli tyto náklady také v případě, že rozváže pracovní poměr před ukončením odborného školeni, respektive v případě, že školení nedokončí z důvodu překážky na svojí straně.

10. Částku za náklady je Zaměstnanec povinen uhradit Zaměstnavateli jednorázově, nejpozději do 30 dnů od skončení pracovního poměru.


Předem děkuji za komentáře!
freeman
 
Příspěvky: 1
Registrován: stř říj 20, 2010 7:01 am

Zpět na PORADNA a Vaše zkušenost s ukončením pracovního poměru.

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků

cron