Okamzite zruseni pracovni smlouvy na dobu urcitou agenturou

Potřebujete poradit nebo jste zažili jste zajímavý případ ukončení pracovního poměru? Jakým způsobem se zaměstnavatel snažil vyhnout placení odstupného a jak se zaměstnanec bránil?
Pravidla fóra
Provozovatel nijak neodpovídá za obsah příspěvků jež jsou pouhým vyjádřením názoru anonymních subjektů.

Okamzite zruseni pracovni smlouvy na dobu urcitou agenturou

Příspěvekod admin » čtv lis 04, 2010 5:06 am

Přejato ze soukromé korespondence radce@propusten.cz
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda je možné, aby mi zaměstnavatel vypověděl smlouvu ze dne na den, pokud ji mám uzavženou na dobu určitou? Ve společnosti, ve které pracuji, je to totiž běžná praxe a nyní došlo i na mne.

Jsem agenturní pracovník, tudíž ne kmenový zaměstnanec firmy. Smlouvu mám již potřetí uzavřenou na dobu určitou, tu současnou s platností do 31.12.2010.
Po včerejší noční směně bylo mi i dalším pracovníkům sděleno, že už na další směnu chodit nemáme a že nám výpověď potvrdí ještě v sms.

Je tedy možné dostat od zaměstnavatele, i když zprostředkovaného, okamžitou výpověď pokud je pracovní smlouva sjednána na dobu určitou? Nebo platí také nějaká výpovědní lhůta?

Předem moc děkuji za odpověď.


Dobrý den,
je důležité si uvědomit, že máte smlouvu s agenturou, nikoliv firmou - "zprostředkovaným zaměstnavatelem" za kterou Vás agentura poslala. Pokud firma - "zprostřekovaný zaměstnavatel jak uvádíte" rozhodne, že již agenturní zaměstnance nepotřebuje, může tak udělat ze dne na den. To je ale problém agentury a Vás se to nedotkne. Vy zůstáváte stále zaměstnankyní agentury, ta Vám musí dál vyplácet mzdu až po řádné ukončení smlouvy ze dne na den Vám ji vypovědět nemůže. Je tedy na její zodpovědností, aby Vám zprostředkovala práci u jiného zaměstnavatele, nebo Vás musí dále platit ze svého.

Smlouvu na dobu určitou může agentura předčasně ukončit pouze stejnými způsoby jako smlouvu na dobu neurčitou dle ustanovení § 65 zákona č. 262/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů (dále jen "zákoník práce“), který naleznete na http://www.propusten.cz/info/zakon_c_26 ... _2009.html: tedy 2 měsíční výpovědní doba a 3 měsíční odstupné.

Pokud Vám, nebo kolegům agentura přestala vyplácet mzdu, nebo se neoprávněně tváři, že pracovní poměr je ukončen, můžeme Vám nabídnout právní pomoc v podniknutí dalších kroků a získat Vám a kolegům zpětně mzdu až do konce pracovní smlouvy (do jisté časové doby i pokud již do agentury přestali docházet, ale smlouva ještě platí) případně odstupné za zrušení smlouvy. Můžete se dál obrátit na radce@propusten.cz

S pozdravem
tým Propusten.CZ
admin
Site Admin
 
Příspěvky: 35
Registrován: úte úno 17, 2009 1:04 pm

Re: Okamzite zruseni agenturni smlouvy na dobu urcitou

Příspěvekod admin » čtv lis 04, 2010 5:09 am

K problematice smluv na dobu určitou ještě doplňujeme zajímavý komentář k alternativnímu určení doby její platností namísto fixního - pevného data:

Doba trvání pracovního poměru uzavřeného na určito může být nejen sjednána přímým časovým údajem (datem) nebo uvedením časového období podle dní, týdnů, měsíců nebo let, jehož uplynutím pracovní poměr zanikne. Může být též stanovena jinou objektivně zjistitelnou skutečností, která má v budoucnu (po uzavření smlouvy) nastat, např. dobou skončení výkonu určitých prací, dobou dočasné pracovní neschopnosti jiného zaměstnance, dobou mateřské nebo rodičovské dovolené jiného zaměstnance apod. Přípustné je rovněž alternativní určení doby trvání pracovního poměru, např. vymezením doby skončení určitých prací a časovým určením maximální doby trvání pracovního poměru. Doba trvání pracovního poměru musí být vždy sjednána tak, aby bylo nepochybné, kdy pracovní poměr skončí, i když účastníci (zatím) nemusí mít jistotu o skutečné délce trvání pracovního poměru.
admin
Site Admin
 
Příspěvky: 35
Registrován: úte úno 17, 2009 1:04 pm

Zruseni smlouvy na dobu urcitou

Příspěvekod admin » čtv lis 04, 2010 5:14 am

Další rady ohledně zrušení pracovní smlouvy na dobu určitou, která je jsou stejné jako pro smlouvu na dobu neurčitou naleznete na
http://www.propusten.cz/info/jak_nedost ... tupne.html
a
http://kariera.ihned.cz/c1-37388240-vyp ... bu-urcitou
admin
Site Admin
 
Příspěvky: 35
Registrován: úte úno 17, 2009 1:04 pm


Zpět na PORADNA a Vaše zkušenost s ukončením pracovního poměru.

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků

cron